Ceremonies en Rituelen tijdens Zwangerschap en daarna

Rebozo Sluitingsritueel | Mother Blessing | 120th Day Ceremony

Yoni Stoombad | Bengkung Belly Bind

Rebozo massage tijdens zwangerschap en geboorte

De rebozo is een Mexicaanse doek die onder andere door verloskundigen wordt gebruikt om vrouwen voor te bereiden op de bevalling. De rebozo (vrij vertaald; stuk doek) wordt gebruikt om de vrouw mee te masseren voor, tijdens of na de bevalling. Tevens worden rebozos gebruikt om kinderen mee te dragen. De rebozo massage techniek wordt gebruikt ter ontspanning van de (bekkenbodem)spieren en banden om de rotatie en passage van de baby te vergemakkelijken. De doek omvat een lichaamsdeel, bijvoorbeeld de lage rug, en door de trilling en massage van de doek kunnen de spieren in diepe ontspanning komen. Ik gebruik de rebozo ook tijdens de bevalling volgens de methode van Spinning Babies. Ik kan jouw (bevalling)partner ook leren hoe ze de rebozo kunnen gebruiken.

Tijdens mijn opleiding als doula heb ik leren masseren met een rebozo om vrouwen verlichting te geven tijdens de zwangerschap en tijdens de baring. Zo worden bijvoorbeeld de lage rug, het bekken of de buik gemasseerd. Door de zachte wiegende bewegingen komen de spieren in het gebied in een ontspanningsfase terecht. De bekkenbodemspieren kunnen makkelijker ontspannen wat een positief effect heeft op de baring. Het kan ook een praktisch hulpmiddel zijn om de weeën te bevorderen en zelfs om de baby bij een ongunstige ligging een stukje te laten draaien in het geboortekanaal.

Consulten

Rebozo massage tijdens je zwangerschap kan ik doen als onderdeel van je doula begeleiding of als los consult. Als doula cliënt krijg je 10% korting.

55 euro per uur incl. btw

70 euro per 1,5 uur incl. btw

Rebozo Sluitingsritueel en Vaginaal Stoombad

Aan het einde van je kraamperiode (of zelfs nog tientallen jaren daarna) kan ik jou – in samenwerking met je (geboorte-)partner – een rebozo sluiting geven. Ook als je een miskraam hebt gehad of je kindje is overleden is deze ceremonie zeer waardevol en helend.

Je hebt je voor en tijdens je zwangerschap geopend op alle lagen van je zijn om nieuw leven te geven en je kind te baren. Je bent door een veranderingsproces gegaan als vrouw en als moeder. Je leven is voor altijd veranderd door deze ervaring. Met deze ceremonie kom je weer meer terug bij jezelf, we ‘sluiten’ je bekken, je botten en gewrichten. Het ritueel, vanaf ongeveer zes weken na de bevalling, sluit je lichaam van top tot teen. Het is een prachtig moment van rust en aandacht voor jouw proces en jouw unieke lichaam. Het twee tot drie uur durende ritueel bestaat uit een vaginaal stoombad met helende kruiden, voetmassage en de sluiting met de rebozo. Ik omhul je met mijn aandacht, luisteren en vrouwelijke verbinding.

Intentie en werking

De intentie van het ritueel is om stil te staan bij jouw proces en zelf weer even ‘kind’ te kunnen zijn in de warmte en aandacht van een andere vrouw (die de moederrol vervult). We vragen om heling voor je lichaam en ziel (als er heling nodig is), diepe ontspanning en een gevoel van welzijn. We eren de enorme prestatie die jij hebt geleverd. We eren jouw vrouw zijn en we eren de universele moeder energie. Het sluitingsritueel helpt ook bij het verwerken van de zwangerschap, je bevalling en bij het weer ‘naar buiten treden’ in de wereld. Bijvoorbeeld als je weer aan het werk gaat of weer op een andere manier meedraait in het dagelijkse leven. Ook bij rouwverwerking is dit een zeer ondersteunende ervaring voor vrouwen.

De behandeling duurt zo’n 3 uur en bestaat uit:

  • Een warm stoombad van kruiden voor je onderlichaam, gehuld in wollen dekens.
  • Een voetmassage met etherische olie naar keuze.
  • Het sluiten van je lichaam door inwikkelen en aanspannen met de rebozo doeken.
  • Het vertellen van je bevallingsverhaal (als je die behoefte voelt, stilte mag ook).
  • Het drinken van een verwarmende en zuiverende kruidenthee.

Je kindje kan gerust aanwezig zijn tijdens de ceremonie en we hebben altijd tijd om hem of haar te laten drinken. Het is fijn als je (geboorte-)partner of een andere vertrouwde verzorger aanwezig is om voor je kindje te zorgen zodat jij echt even tijd voor je proces hebt. Ik nodig je partner ook van harte uit om mij te helpen met de sluiting. Uit ervaring blijkt hoe bijzonder het is dit moment samen te delen.

Ook jaren na een bevalling kan dit proces nog heling bieden. Bijvoorbeeld als je afscheid neemt van je vruchtbare fase in het leven. Als je je klaar maakt voor de conceptie van een volgende kindje of als je merkt dat je nog veel bezig bent met je baring(en). Ik kan het eigenlijk ieder vrouw aanraden.

Aarzel niet om contact met mij op te nemen. Een ceremonie kan aan je wensen aangepast worden. Ook alleen een stoombad of alleen de rebozo-sluiting is mogelijk.

Kosten: 210,- euro exclusief reiskosten/parkeerkosten

Geboorte Verwerkingsritueel

Dit ritueel kan gedaan worden op elk moment na de geboorte van je kind, zelfs nog jaren later. De intentie van de ceremonie is jezelf te helen als je je niet gelukkig voelt over je ervaringen. Het doormaken van dit ritueel kan ook heling geven voor je kind, omdat je kind immers sterk verbonden is met jou en je gevoelens. Het ritueel is ook een goede voorbereiding op je volgende bevalling, zeker als je je zorgen maakt over je tweede bevalling en hoe dat zal gaan.

Je kind is tijdens de hele ceremonie welkom en je partner ook. Mocht je partner liever niet deelnemen of is je kindje al wat ouder en in een beweeglijke fase dan is het ook zeker mogelijk om het ritueel alleen voor jezelf te doen. We maken deze afwegingen altijd in overleg.

Voorbereiding

In de aanloop tot de geplande datum ga je zelf weer in contact met hoe je gewenst had dat je bevalling zou verlopen. Je kan bijvoorbeeld je geboorteplan weer eens lezen, foto’s kijken, het geboorteverslag lezen van je verloskundige/ziekenhuis en met je partner spreken. Dit kan al emoties bij je losmaken en je mag me dan ook altijd bellen om hierover te spreken (of we maken een afspraak om samen je geboorteplan door te spreken). Vervolgens ga je de bevalling opnieuw voorbereiden: hoe wil je dat de ruimte eruit ziet? Wat voor muziek wil je horen? Wil je kaarsjes en speciale snacks? Dit ga je allemaal klaarzetten zodat we op de dag van het ritueel de sfeer kunnen maken die jij wenste.

Hoe verloopt het ritueel?

Op de dag van het ritueel kom ik naar je toe (soms samen met een andere doula of je verloskundige) en richten we samen je bevalruimte in. Mocht je in een bevalbad willen bevallen dan kan ik deze voor je meenemen. (Je kan ook in je eigen bad zitten bij wijze van bevalbad). We zetten de muziek aan die je hebt gekozen (stilte kan ook) en je neemt een fijne houding aan (met of zonder je partner). Als je dat goed vindt zal ik je kindje vasthouden of kan er iemand anders in huis zijn die tijdelijk met je kindje bezig is. Het is belangrijk dat je in elk geval goed kan focussen op jezelf en je gevoelens. Ik zal je dmv een geleide meditatie terugleiden naar de bevalling en je maakt opnieuw contact met de ervaringen die je hebt gehad tijdens je bevalling. Dit kan mogelijk heftige emoties losmaken, dat is goed en is de bedoeling. Als je wilt vertel je mij (en je partner) hoe jij je bevalling hebt ervaren en wat je er zo moeilijk aan hebt gevonden. Wij luisteren zonder oordeel en zonder vragen/advies. Dit kan zo lang duren als jij nodig hebt. Na het vertellen van jouw verhaal kan je als je wilt je kindje in je armen te nemen en hem of haar vertellen hoe je het graag gewild had, hoe het voor je voelt dat het niet zo is gegaan als je hoopte en andere dingen die je graag je kind zou willen vertellen of vragen. Mocht je er voor kiezen om het ritueel zonder je kindje te doen dan kan je ook een foto bij je houden van je kindje en hetzelfde gesprek voeren. Energetisch gezien maakt dit niet uit.

Als je deze stappen doorlopen hebt kan ik je een massage geven (misschien in samenwerking met je partner, als hij/zij dat ook wil). Je drinkt een reinigende kruidenthee en vervolgens wikkel ik je in warme doeken/dekens en misschien zal je even slapen en bijkomen. Dit kan ook een fijn moment zijn om met je kindje te delen en samen de helende energie van het ritueel te ervaren.

Als je lang slaapt zal ik misschien stilletjes wegsluipen en naar huis gaan. We kunnen dan later in de dag als je weer wakker bent telefonisch contact hebben en de ceremonie afsluiten. Een lange slaap is een hele goede en gezonde reactie. Liefst doe ik daarom de ceremonie ook ’s ochtends en adviseer ik dat je de rest van de dag vrij houdt voor jezelf. We kunnen het ook ’s middags doen zodat je meteen door kan slapen in de nacht als je dat wilt.

De prijs voor dit ritueel bepalen we in overleg.