Postpartumzorg en Rituelen 

Postpartum massages |Bengkung Belly Bind |Yoni Stoombad

Rebozo Sluitingsritueel | Mother Blessing | 120th Day Ceremony

Private care for happy mothers, babies & families | Massage | Belly binding | Baby wearing consultation | Healthy & Healing Food | Vaginal Steaming & Other Ceremonies | I adapt to your needs and wishes | Professional & Warm | Holistic | Aware

Wie ben ik?

Mijn naam is Amrit en inmiddels werk ik vijf jaar als postpartum doula. Een doula is een dienende vrouw, een vrouw die er is om jou te ondersteunen zoals vroeger de wijze vrouwen in onze dorpen en gemeenschappen dat deden. Geïnspireerd door mijn eigen zwangerschappen, bevallingen en kraamdagen ben ik diep geraakt door de transformatie en kracht die het baren en moederschap ons kan geven. Ik werk vanuit een holistisch perspectief, waarbij ik kijk wat elke individuele vrouw nodig heeft om in haar eigen innerlijke centrum te (blijven) staan of daar dichterbij te komen en in te mogen landen. Vrouwelijke kracht vinden vanuit je kwetsbaarheid en zachtheid (en steun durven vragen en ontvangen) is in mijn ervaring weer een heel nieuwe laag aanboren van je ‘zijn’ als vrouw. Jij staat centraal en jouw behoeftes mogen er zijn en mogen vervuld worden.

Ik heb diverse opleidingen gedaan op het gebied van massage, doula kennis, coaching, sjamanisme, yoga en ayurveda, maaltijden en voeding, ceremonies en rituelen. Ik geef ook postpartum opleiding aan nieuwe postpartum doula’s voor het internationale Postnatal Support Network. De website van deze stichting is ook een mooie bron van kennis, tips en recepten: www.postnatalsupportnetwork.com. Met onze stichting vragen we aandacht voor het belang van veertig dagen hersteltijd na de bevalling. Het is ons doel dat dit voor elke vrouw mogelijk is.

Ik pas mijn kennis en ervaring op intuïtieve wijze toe in elk begeleidingstraject.

Hieronder staat een overzicht van mijn Postpartum pakketten, losse consulten en ceremonies en mijn placenta diensten.

The moment a child is born, the mother is also born. She never existed before. The woman existed, but the mother, never. A mother is something absolutely new.

– Osho

Postpartum Pakketten

Pakket 1 – een zachte landing

 Dit pakket bestaat uit 10 uur vol met helende verzorging voor jouw lichaam en welzijn na de bevalling. Tot de mogelijkheden behoren onder andere; voetenbad met kruiden, voetmassage, schouder- en rug massage, borstmassage, massage van je hele lichaam, yoni stoombaden met helende kruiden, bengkung belly binding, draagconsulten en draagadvies voor jou en je baby, het bereiden van herstel bevorderende ayurvedische maaltijden en snacks. Natuurlijk passen niet al deze mogelijkheden in 10 uur. Je zal dus een keuze maken wat voor jou het belangrijkste is. De 10 uur in dit pakket zijn geldig tot twee maanden na de bevalling.

Je hebt natuurlijk altijd de mogelijkheid om het pakket na 10 uren uit te breiden of nog losse behandelingen bij te boeken.

Kosten: 500 euro (uurtarief 50 euro per uur)

Pakket 2 – een zachte landing met een liefdevol herstel

Dit pakket bestaat uit 20 uur met alle mogelijkheden uit het ‘zachte landing’ pakket plus de mogelijkheid van een rebozo sluitingsritueel. Als je 20 uur afneemt is de kans groot dat je alle aspecten van mijn postpartum zorg kan ervaren.

Een rebozo ritueel wordt door mij gegeven aan het einde van je veertig-daagse kraamtijd, of in het eerste jaar na de geboorte. Het ritueel wordt opgebouwd met het ontvangen van een verwarmend kruidenbad of yoni stoombad, een massage en daarna de sluiting door middel van rebozo doeken. Het ritueel duurt 3 à 4 uur en wordt meestal samen gegeven met andere belangrijke vrouw(en) in je leven. Zoals je beste vriendin, een zus, je moeder, etc.

De Rebozo sluiting kan ook later in het jaar plaatsvinden, jij voelt zelf wanneer je daaraan toe bent. De uren uit dit postpartum pakket zijn tot een jaar na je bevallingsdatum te gebruiken. Voor meer info over het sluitingsritueel: http://degeboortereis.nl/index.php/rebozo/

Kosten: 900 euro (uurtarief 45 euro per uur)

Pakket 3 – volledige koestering

Dit pakket geeft je alle verzorging van pakket 2 maar dan gewoon veel vaker en meer, in totaal 40 uur ondersteuning. Voor sommige vrouwen is het absoluut noodzaak om tijdens de hele veertigdaagse kraamtijd meerdere keren per week ondersteund te worden, andere vrouwen voelen die behoefte minder. Weet dat je altijd kan uitbreiden naar dit pakket als je al pakket 1 of 2 gekozen en betaald hebt. Je krijgt dan alsnog korting op de extra uren die je afneemt. Mocht je meer dan 40 uur ondersteuning willen afnemen dan werk ik meestal samen met een collega. Ik vertel je hier graag meer over op verzoek.

Kosten: 1600 euro (uurtarief 40 euro per uur)

Placenta diensten

Mijn placenta dienstverlening kan je bijboeken naast je postpartum zorg. Voor alle informatie over de placenta en de mogelijkheden die ze je kan geven kan je kijken op de andere pagina op mijn website. Als ik je postpartum ondersteuner aan huis ben dan maak ik – als je dat wilt natuurlijk! – sowieso gratis placenta smoothies voor je. Die hoef je niet apart bij te boeken, ik kan dat doen in combinatie met andere verzorging die ik je geef. Voor capsuleren, zalf, tinctuur en verfafdrukken van je placenta is het belangrijk om bij te boeken omdat dit complexere en tijdrovende bewerkingen zijn en hiervoor ook apart betaald moet worden. Zie: http://degeboortereis.nl/index.php/placenta/

Losse consulten en behandelingen

 90 euro per consult van 75 minuten / 160 euro per consult van 2 uur / 210 euro per consult van 3 uur / 260 euro per consult van 4 uur (tarieven zijn exclusief eventuele reiskosten buiten de Leidse regio, ik reken een km vergoeding van 0,35 cent per km)

Mogelijkheden:

 • partnerlessen ter voorbereiding op de bevalling
 • sessies ‘soepel bevallen’ met o.a. hypnobirthing technieken, ademhalingstechnieken, drukpunten en natuurlijke pijnbestrijding, spinning babies, yoga en zwangerschapsdans
 • draagconsulten met de doek/draagzak voor baby’s en peuters
 • voetmassage en/of voetenbad met speciale kruiden voor zwangerschap of postpartum
 • (zwangerschaps)yoga aan huis
 • overtijd consult (drukpunten en moxa behandeling)
 • stuitligging consult (drukpunten, moxa en rebozo)
 • zwangerschapsmassage en postpartum massage (hele lichaam, hoofd/handen/voeten, rug/schouders)
 • Bengkung belly bind (buikbindingen voor herstel van de buikspieren na de bevalling)
 • holistische postpartumzorg voor jou en je gezin
 • vaginaal (yoni) stoombad bij onder andere menstruatieklachten of voor heling na de bevalling
 • rebozo sluitingsceremonie na de bevalling (minimale duur altijd 3-4 uur)
 • kruiden ligbad na de bevalling
 • placenta consult (wat kan je er mee en wat past bij jou)
 • ’do it yourself’ placenta instructie (leer zelf je placenta te gebruiken/bewerken)
 • lotusgeboorte consult (hoe voer je een lotusgeboorte uit, wat heb je nodig, etc. Je ontvangt hierbij een gedetailleerde handleiding en een lijst van benodigdheden die je kan aanschaffen.)

Heb je nog vragen? Bel of e-mail me gerust op 06-55780723 of email naar degeboortereis@gmail.com,

Liefs van Amrit

Rebozo massage tijdens zwangerschap en geboorte

De rebozo is een Mexicaanse doek die onder andere door verloskundigen wordt gebruikt om vrouwen voor te bereiden op de bevalling. De rebozo (vrij vertaald; stuk doek) wordt gebruikt om de vrouw mee te masseren voor, tijdens of na de bevalling. Tevens worden rebozos gebruikt om kinderen mee te dragen. De rebozo massage techniek wordt gebruikt ter ontspanning van de (bekkenbodem)spieren en banden om de rotatie en passage van de baby te vergemakkelijken. De doek omvat een lichaamsdeel, bijvoorbeeld de lage rug, en door de trilling en massage van de doek kunnen de spieren in diepe ontspanning komen. Ik gebruik de rebozo ook tijdens de bevalling volgens de methode van Spinning Babies. Ik kan jouw (bevalling)partner ook leren hoe ze de rebozo kunnen gebruiken.

Tijdens mijn opleiding als doula heb ik leren masseren met een rebozo om vrouwen verlichting te geven tijdens de zwangerschap en tijdens de baring. Zo worden bijvoorbeeld de lage rug, het bekken of de buik gemasseerd. Door de zachte wiegende bewegingen komen de spieren in het gebied in een ontspanningsfase terecht. De bekkenbodemspieren kunnen makkelijker ontspannen wat een positief effect heeft op de baring. Het kan ook een praktisch hulpmiddel zijn om de weeën te bevorderen en zelfs om de baby bij een ongunstige ligging een stukje te laten draaien in het geboortekanaal.

Rebozo Sluitingsritueel en Yoni (vaginaal) Stoombad

Aan het einde van je kraamperiode (of zelfs nog tientallen jaren daarna) kan ik jou – in samenwerking met je (geboorte-)partner – een rebozo sluiting geven. Ook als je een miskraam hebt gehad of je kindje is overleden is deze ceremonie zeer waardevol en helend.

Je hebt je voor en tijdens je zwangerschap geopend op alle lagen van je zijn om nieuw leven te geven en je kind te baren. Je bent door een veranderingsproces gegaan als vrouw en als moeder. Je leven is voor altijd veranderd door deze ervaring. Met deze ceremonie kom je weer meer terug bij jezelf, we ‘sluiten’ je bekken, je botten en gewrichten. Het ritueel, vanaf ongeveer zes weken na de bevalling, sluit je lichaam van top tot teen. Het is een prachtig moment van rust en aandacht voor jouw proces en jouw unieke lichaam. Het twee tot drie uur durende ritueel bestaat uit een vaginaal stoombad met helende kruiden, voetmassage en de sluiting met de rebozo. Ik omhul je met mijn aandacht, luisteren en vrouwelijke verbinding.

Intentie en werking

De intentie van het ritueel is om stil te staan bij jouw proces en zelf weer even ‘kind’ te kunnen zijn in de warmte en aandacht van een andere vrouw (die de moederrol vervult). We vragen om heling voor je lichaam en ziel (als er heling nodig is), diepe ontspanning en een gevoel van welzijn. We eren de enorme prestatie die jij hebt geleverd. We eren jouw vrouw zijn en we eren de universele moeder energie. Het sluitingsritueel helpt ook bij het verwerken van de zwangerschap, je bevalling en bij het weer ‘naar buiten treden’ in de wereld. Bijvoorbeeld als je weer aan het werk gaat of weer op een andere manier meedraait in het dagelijkse leven. Ook bij rouwverwerking is dit een zeer ondersteunende ervaring voor vrouwen.

De behandeling duurt zo’n 3 uur en bestaat uit:

 • Een warm stoombad van kruiden voor je onderlichaam, gehuld in wollen dekens.
 • Een voetmassage met etherische olie naar keuze.
 • Het sluiten van je lichaam door inwikkelen en aanspannen met de rebozo doeken.
 • Het vertellen van je bevallingsverhaal (als je die behoefte voelt, stilte mag ook).
 • Het drinken van een verwarmende en zuiverende kruidenthee.

Je kindje kan gerust aanwezig zijn tijdens de ceremonie en we hebben altijd tijd om hem of haar te laten drinken. Het is fijn als je (geboorte-)partner of een andere vertrouwde verzorger aanwezig is om voor je kindje te zorgen zodat jij echt even tijd voor je proces hebt. Ik nodig je partner ook van harte uit om mij te helpen met de sluiting. Uit ervaring blijkt hoe bijzonder het is dit moment samen te delen.

Ook jaren na een bevalling kan dit proces nog heling bieden. Bijvoorbeeld als je afscheid neemt van je vruchtbare fase in het leven. Als je je klaar maakt voor de conceptie van een volgende kindje of als je merkt dat je nog veel bezig bent met je baring(en). Ik kan het eigenlijk ieder vrouw aanraden.

Aarzel niet om contact met mij op te nemen. Een ceremonie kan aan je wensen aangepast worden. Ook alleen een stoombad of alleen de rebozo-sluiting is mogelijk.

Kosten: 210,- euro exclusief reiskosten/parkeerkosten

Geboorte Verwerkingsritueel

Dit ritueel kan gedaan worden op elk moment na de geboorte van je kind, zelfs nog jaren later. De intentie van de ceremonie is jezelf te helen als je je niet gelukkig voelt over je ervaringen. Het doormaken van dit ritueel kan ook heling geven voor je kind, omdat je kind immers sterk verbonden is met jou en je gevoelens. Het ritueel is ook een goede voorbereiding op je volgende bevalling, zeker als je je zorgen maakt over je tweede bevalling en hoe dat zal gaan.

Je kind is tijdens de hele ceremonie welkom en je partner ook. Mocht je partner liever niet deelnemen of is je kindje al wat ouder en in een beweeglijke fase dan is het ook zeker mogelijk om het ritueel alleen voor jezelf te doen. We maken deze afwegingen altijd in overleg.

Voorbereiding

In de aanloop tot de geplande datum ga je zelf weer in contact met hoe je gewenst had dat je bevalling zou verlopen. Je kan bijvoorbeeld je geboorteplan weer eens lezen, foto’s kijken, het geboorteverslag lezen van je verloskundige/ziekenhuis en met je partner spreken. Dit kan al emoties bij je losmaken en je mag me dan ook altijd bellen om hierover te spreken (of we maken een afspraak om samen je geboorteplan door te spreken). Vervolgens ga je de bevalling opnieuw voorbereiden: hoe wil je dat de ruimte eruit ziet? Wat voor muziek wil je horen? Wil je kaarsjes en speciale snacks? Dit ga je allemaal klaarzetten zodat we op de dag van het ritueel de sfeer kunnen maken die jij wenste.

Hoe verloopt het ritueel?

Op de dag van het ritueel kom ik naar je toe (soms samen met een andere doula of je verloskundige) en richten we samen je bevalruimte in. Mocht je in een bevalbad willen bevallen dan kan ik deze voor je meenemen. (Je kan ook in je eigen bad zitten bij wijze van bevalbad). We zetten de muziek aan die je hebt gekozen (stilte kan ook) en je neemt een fijne houding aan (met of zonder je partner). Als je dat goed vindt zal ik je kindje vasthouden of kan er iemand anders in huis zijn die tijdelijk met je kindje bezig is. Het is belangrijk dat je in elk geval goed kan focussen op jezelf en je gevoelens. Ik zal je dmv een geleide meditatie terugleiden naar de bevalling en je maakt opnieuw contact met de ervaringen die je hebt gehad tijdens je bevalling. Dit kan mogelijk heftige emoties losmaken, dat is goed en is de bedoeling. Als je wilt vertel je mij (en je partner) hoe jij je bevalling hebt ervaren en wat je er zo moeilijk aan hebt gevonden. Wij luisteren zonder oordeel en zonder vragen/advies. Dit kan zo lang duren als jij nodig hebt. Na het vertellen van jouw verhaal kan je als je wilt je kindje in je armen te nemen en hem of haar vertellen hoe je het graag gewild had, hoe het voor je voelt dat het niet zo is gegaan als je hoopte en andere dingen die je graag je kind zou willen vertellen of vragen. Mocht je er voor kiezen om het ritueel zonder je kindje te doen dan kan je ook een foto bij je houden van je kindje en hetzelfde gesprek voeren. Energetisch gezien maakt dit niet uit.

Als je deze stappen doorlopen hebt kan ik je een massage geven (misschien in samenwerking met je partner, als hij/zij dat ook wil). Je drinkt een reinigende kruidenthee en vervolgens wikkel ik je in warme doeken/dekens en misschien zal je even slapen en bijkomen. Dit kan ook een fijn moment zijn om met je kindje te delen en samen de helende energie van het ritueel te ervaren.

Als je lang slaapt zal ik misschien stilletjes wegsluipen en naar huis gaan. We kunnen dan later in de dag als je weer wakker bent telefonisch contact hebben en de ceremonie afsluiten. Een lange slaap is een hele goede en gezonde reactie. Liefst doe ik daarom de ceremonie ook ’s ochtends en adviseer ik dat je de rest van de dag vrij houdt voor jezelf. We kunnen het ook ’s middags doen zodat je meteen door kan slapen in de nacht als je dat wilt.

De prijs voor dit ritueel bepalen we in overleg.