Natuurlijke en Persoonlijke Kraamzorg.
Werkzaam in de regio Leiden, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Amsterdam, Utrecht

Volledig vergoed door zorgverzekeraars | Jouw wensen centraal | Natuurlijke zorg voor moeder en baby | Holistisch | Bewust | Kraambed massage | Belly binding | Draagconsult | Gezonde maaltijden

Gratis Kennismaking

Kraamzorg in de regio Leiden, Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

Je kraamtijd is een onvergetelijke, bijzondere, prachtige en ook kwetsbare periode die volgt op de geboorte van je kindje. Als doula ondersteun ik je met jouw persoonlijke voorbereiding op de geboorte en tijdens de geboorte zelf. Als kraamverzorgende kan ik je blijven begeleiden na de geboorte. Ik wil je graag ondersteunen om vol vertrouwen het moeder- en ouderschap te beginnen. Mijn kraamzorg diensten worden volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Ik werk al sinds 2017 als postpartum doula voor moeders tijdens de kraamtijd. Ik geef onder andere helende massages, kan je buik traditioneel inbinden ter voorkoming van diastasis, kook natuurlijke en helende voeding en heb aandacht voor jouw en jullie hechting met je kindje. Een postpartum doula wordt niet vergoed. Om natuurlijke en en persoonlijke kraamzorg voor iedereen – onafhankelijk van inkomen – mogelijk te maken werk ik sinds mei 2020 als kraamverzorgende onder begeleiding van Martine Vogelzang. Wij werken op natuurlijke basis, met respect voor jullie wensen en behoeften. Ik werk vanuit innerlijke kalmte, intuïtie en ervaring en pas me makkelijk aan in jouw specifieke situatie. Als kraamverzorgende heb ik allereerst de volgende taken;

Controles doen bij moeder en kind(eren)
Ondersteunen bij (borst)-voeding
Voorlichting en instructies geven over verzorging en gezondheid
Observeren, signaleren en rapporteren wat betreft jullie gezondheid aan de verloskundige
Waarborgen van jullie hygiëne
Verzorging en/of opvang van je oudere kinderen
Basis huishoudelijke taken

Als er genoeg tijd is – en als je dit wil – kan ik deze basiszorg aanvullen met mijn postpartum kennis en vaardigheden. Afhankelijk van jullie wensen, het verloop van het herstel en de (eventuele) borstvoeding stellen we mijn zorg dagelijks bij. Ik vind het erg belangrijk dat jullie een kraamtijd hebben die bij jullie manier van leven past. Ik zal dan ook dagelijks met jullie overleggen of alles verloopt zoals jullie in gedachten hebben en of er nog dingen zijn die jullie liever op een andere manier zouden willen invullen.

Tarieven en Vergoedingen

Het aantal uren kraamzorg wordt tijdens de intake afgesproken, hiervoor maken we gebruik van het Landelijk Indicatieprotocol. Dit Landelijk Indicatieprotocol geeft aan op hoeveel uren zorg je recht hebt op basis van je gezins- en medische situatie. Gemiddeld is dit 49 uur (bij borstvoeding) verdeeld over 8 dagen. Mochten er (na de bevalling) redenen zijn waarom je meer zorg nodig hebt dan eerder vastgesteld, dan wordt er in de kraamdagen een nieuwe indicatie gesteld. De verloskundige is eindverantwoordelijk en moet hier een akkoord voor geven. Zij bepaalt hoeveel extra uren zorg er nodig zijn.

Het maximaal aantal uren kraamzorg dat verkregen kan worden bij problemen is 80 uur verdeeld over 10 dagen. Het wettelijk minimaal aantal uren kraamzorg is 24 uur. De uren die de kraamverzorgende aanwezig is tijdens de bevalling staan los van de 49 basis kraamzorg uren.

Voor de intake, assistentie bij de bevalling en de kraamzorg ben je verzekerd via de basisverzekering. Jouw verzekeraar vergoedt de zorg op basis van het Landelijk Indicatieprotocol. Iedereen die alleen een basisverzekering heeft moet ook een eigen bijdrage betalen. Afhankelijk van hoe je aanvullend verzekerd bent, worden deze kosten wel of niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Of je vergoeding krijgt voor bijvoorbeeld uitgestelde kraamzorg, couveuse-nazorg, kraampakket en/of een tegemoetkoming krijgt in de kosten van de eigen bijdrage, hangt af van je aanvullende verzekering. Neem voor de informatie over jullie verzekering contact op met jullie zorgverzekeraar.

Ik kan bij iedere verzekeringsmaatschappij declareren.

Kennismaken met je kraamverzorgende is belangrijk!

Ik sta jullie bij tijdens een bijzondere en intieme levensfase. Daarom vind ik het ook heel belangrijk dat we een goed gevoel over elkaar hebben. Op die manier kan een sfeer ontstaan van vertrouwen en ontspanning tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Juist dát maakt een groot verschil. Ik ontmoet jou/jullie geheel vrijblijvend bij jullie thuis of in Leiden. Jullie kunnen me alle vragen stellen en ik kan vertellen over mijn werkwijze als kraamverzorgende en doula. Daarna kunnen we beslissen of we samen ‘op reis’ gaan.

‘Mothering the Mother’: Holistische kraamtijd

In alle culturen wordt de kraamtijd als een bijzondere en essentiële periode voor moeder en kind gezien. Vaak wordt de kraamtijd uitgerekt tot de eerste 40 dagen na de geboorte, omdat je dan genoeg tijd hebt om te genieten, herstellen en energie en kracht op te doen voor het intensieve jaar dat komen gaat. Zo zegt men dat veertig dagen verzorgd en gekoesterd worden de basis is voor een gezond en gelukkig leven als moeder en vrouw. Als je al meer informatie wilt over het principe van een 40-daagse kraamtijd kan je kijken op de website van het Postnatal Support Network. Ik ben ook betrokken bij dit netwerk als opleider en ambassadeur.

Jouw intuïtie

Sommige mensen noemen het intuïtie. Anderen noemen het ‘innerlijk weten’ of ‘onderbuik gevoel’. Hoe je het ook noemt, we herkennen het vaak meteen als we dit gevoel hebben. Juist tijdens je zwangerschap kunnen je vermogens op dit vlak veel sterker worden. Je innerlijk weten kan jou en je kindje beschermen en leidraad geven. Het is mijn intentie als doula en kraamverzorgende om je bewust te maken van je eigen kracht en kennis over jezelf, je baby en je lichaam. Vanuit dit gevoel kan je keuzes maken waar je volledig achter staat. Uiteindelijk is dat het meest bepalend voor een goed gevoel over je bevalling, kraamtijd en beginnend ouderschap.

Wensen

Als jullie doula en/of kraamverzorgende wil ik graag weten wat jullie wensen zijn voor de bevalling en kraamtijd. Ik begeleid je na het aangaan van onze samenwerking bij het tot stand komen van je geboortewensen zodat je deze ook kan doornemen met je verloskundige of gynaecoloog. Ik geef je middels zorgvuldig verzamelde artikelen informatie over de voor- en nadelen van elke ingreep of procedure. Mochten er tijdens je zwangerschap onverwachte medische situaties ontstaan dan gaan we steeds samen op zoek naar de mogelijkheden. Wat er ook gebeurt, jullie beslissen! Ik geef dan ook geen adviezen, wel informatie. Ook kunnen we samen een wensenlijst en praktisch plan maken voor je kraamtijd en de weken daarna.

The moment a child is born, the mother is also born. She never existed before. The woman existed, but the mother, never. A mother is something absolutely new.

– Osho

Voorbereiding op de kraamtijd

De kraamtijd is wat mij betreft een cruciaal onderdeel van het geboorteproces. Dit is een tijd om enorm te genieten van je kindje, terwijl er ook uitdagingen zullen zijn. Bijvoorbeeld rond de borstvoeding, een nieuwe balans in je relatie en gezin, slaapgebrek en soms gezondheidsklachten voor jou of je kleintje. Ik zie dat het een verschil maakt als ouders van te voren nadenken over hun wensen en prioriteiten tijdens de kraamtijd en voor hun ouderschap. Ik kan je al tijdens je zwangerschap informeren over en ondersteunen met de opties rondom je kraamzorg en het organiseren van ondersteuning na de kraamweek. Hierbij wil je netwerk ook vaak met liefde helpen. Ik kan je tips geven over het activeren en inzetten van je eigen netwerk. Zo kan je bijvoorbeeld een maaltijd vragen in plaats van een kraamcadeautje. Of kan je een vriendin vragen met je oudere kindje te komen spelen zodat jij een dutje kan doen met de baby. Al deze kleine bijdragen maken samen dat jij je gesteund voelt en goed hersteld. Het leuke is dat je dit ooit, als jij weer wat energie en tijd over hebt, door kan geven aan een andere moeder. Zo creëren we samen een meer betrokken omgeving voor moeders, kinderen en gezinnen! Ik ben opleider voor het Postnatal Support Network en heb ook een opleiding gedaan voor postnatale doulazorg. Als kraamverzorgende en postpartum doula kan ik bijvoorbeeld voor je koken, je masseren en je buik inbinden en zorgen voor je kindje(s) als je zelf even rust nodig hebt. Als draagconsulent kan ik jou (en je partner) ook leren hoe jullie je kindje veilig en handig in de doek en/of draagzak kunnen dragen. Ik heb een speciale draagpop om mee te oefenen zodat je allereerste pogingen niet te vermoeiend zijn voor je kleintje. Een draagconsult kan je ook al voor de bevalling boeken!