De Geboortereis | Doula in Leiden e.o.

Persoonlijke Begeleiding | Geboorte Ondersteuning | Yoga | Massage 

Gratis Kennismaking

Doula begeleiding in de regio Leiden, Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

Als doula ondersteun ik jou en je partner tijdens zwangerschap en bevalling. Dat is ook wat de term ‘doula’ in het Grieks betekent: ’dienende vrouw’. Van oudsher waren er altijd ‘wijze vrouwen’ aanwezig tijdens een bevalling. Niet alleen als vroedvrouw maar juist ook als steunpilaren voor de barende en haar gezin. Ik verbind me met jou/jullie tijdens de zwangerschap en voel aan wat jullie nodig hebben in elk moment. Dit doe ik vanuit innerlijke kalmte, intuïtie en ervaring. Ik ben er helemaal voor jullie: in alle vrijheid. Of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis wilt zijn maakt voor een doula niet uit, op elke plek kunnen wij een mooie, veilige sfeer creëren waarin jij optimaal geboorte kan geven aan je kind. Ook bij een medische inleiding of (geplande) keizersnede kan ik je als doula steunen om te jouw baring krachtig te ervaren. Mijn begeleiding stem ik volledig af op jouw behoeftes.

De rol van de partner

Als je een partner hebt is hij of zij jou het meest nabij. Je partner kent jou als geen ander. Voor je partner is de geboorte ook een grootse ervaring die veel verandering brengt. Ik werk als doula samen met je partner om jou te steunen. Mijn intentie is om jou en je partner te versterken. Uit ervaring blijkt dat partners de rol van een doula enorm waarderen en zij zich gesteund voelen in hun rol. De geboorte wordt zo een verrijkende ervaring voor jullie relatie en de start van ouderschap in verbinding. Mocht je geen partner hebben of kan je partner niet bij de bevalling zijn? Dan kan je ook iemand anders vragen om je geboortepartner te zijn, of ik kan als doula die rol voor je vervullen.

Kennismaking met je doula is belangrijk!

Ik sta jullie bij tijdens een bijzondere en intieme levensfase. Daarom is het niet alleen noodzakelijk dat ik voldoende kennis heb en goed opgeleid ben. Het is ook heel belangrijk dat we een goed gevoel over elkaar hebben. Op die manier kan een sfeer ontstaan van vertrouwen en ontspanning tijdens de bevalling. Juist dát maakt een groot verschil. Ik ontmoet jou/jullie geheel vrijblijvend bij jullie thuis of in mijn praktijkruimte. Jullie kunnen me alle vragen stellen en ik kan vertellen over mijn werkwijze als doula. Daarna kunnen we beslissen of we samen ‘op reis’ gaan.

Het ‘Doula Effect’

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de continue begeleiding die een doula geeft veel verschil maakt:

 • 50% minder keizersnedes
 • 25% kortere duur van de bevalling
 • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
 • 40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
 • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
 • 40% minder tangverlossingen 

(Onderzoek van Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell (1993)


Ook in het ziekenhuis en bij medische indicaties kan een doula veel betekenen. Ik heb alle tijd voor jouw en jullie proces. Ik blijf steeds bij je en ondersteun je volledig. Het is die voortdurende beschikbaarheid die zorgt voor het zogenaamde doula effect. Medisch personeel kan deze begeleiding (vaak tot hun spijt) niet bieden omdat ze veel barenden tegelijk moeten begeleiden.

Jouw intuïtie

Sommige mensen noemen het intuïtie. Anderen noemen het ‘innerlijk weten’ of ‘onderbuik gevoel’. Hoe je het ook noemt, we herkennen het vaak meteen als we dit gevoel hebben. Juist tijdens je zwangerschap kunnen je vermogens op dit vlak veel sterker worden. Je innerlijk weten kan jou en je kindje beschermen en leidraad geven. Het is mijn intentie als doula om je bewust te maken van je eigen kracht en kennis over jezelf, je baby en je lichaam. Vanuit dit gevoel kan je keuzes maken waar je volledig achter staat. Uiteindelijk is dat het meest bepalend voor een goed gevoel over je bevalling: niet ‘hoe’ je bevalt maar met welk gevoel je bevalt. Tijdens de zwangerschap besteden we aandacht aan manieren om je met je kind te verbinden en te ‘horen’ wat hij of zij je/jullie wil vertellen.

Geboortewensen

Als jullie doula wil ik graag weten wat jullie wensen zijn voor de bevalling. Ik begeleid je na het aangaan van onze samenwerking bij het tot stand komen van je geboortewensen zodat je deze ook kan doornemen met je verloskundige of gynaecoloog. Ik geef je middels zorgvuldig verzamelde artikelen informatie over de voor- en nadelen van elke ingreep of procedure. Mochten er tijdens je zwangerschap onverwachte medische situaties ontstaan dan gaan we steeds samen op zoek naar de mogelijkheden. Wat er ook gebeurt, jullie beslissen! Ik geef dan ook geen adviezen, wel informatie.

The moment a child is born, the mother is also born. She never existed before. The woman existed, but the mother, never. A mother is something absolutely new.

– Osho

Bevallingsvoorbereiding en zwangerschapscursus

Tijdens onze tweede afspraak ervaren jij (en je partner) welke technieken je kan gebruiken tijdens de bevalling. We werken met ademhaling, dans en beweging, bevalhoudingen, massage en visualisatie. Ook besteden we aandacht aan gevoelens en gedachtes die minder fijn voelen. Wellicht wil je nog iets loslaten zodat je in vertrouwen kan uitkijken naar de geboorte. Mocht je al een cursus volgen ter voorbereiding op de bevalling dan kunnen we deze afspraak daarop afstemmen. Je leert het belang van het hormoon oxytocine, het zogenaamde ‘liefdeshormoon’ dat zorgt voor een fijne en makkelijke baring. Dit komt vrij als jij je veilig en geliefd voelt. Het is op te wekken door middel van aanraking, massage, aandacht en een fijne sfeer om je heen.

Bevallingen in alle soorten en maten

Een prachtige bevalling heeft in mijn ervaring niets te maken met hoe en waar je precies bevalt. Het belangrijkste is hoe jij je voelt over je bevalling. We zorgen er samen voor dat jij achter de keuzes staat die gemaakt moeten worden, ook als je bevalling medisch is of onverhoopt anders loopt dan gehoopt. Niet voor niets heet mijn praktijk De Geboortereis: elke geboorte is werkelijk een reis met een onbekende route vol verrassingen. Ik heb als doula ervaring met bevallingen thuis, in het ziekenhuis, met badbevallingen, medisch ingeleide bevallingen en ook met keizersnedes. Ook heb ik ervaring met lotusgeboortes en het verwerken van de placenta. Ik heb me ook verdiept in vaginale stuitbevallingen en tweelingzwangerschappen en ondersteun deze graag.

Altijd bereikbaar voor jou

Tijdens je gehele zwangerschap mag je jouw doula emailen, appen of bellen met vragen, zorgen of andere zaken. Ook om gewoon even te kletsen of je blijdschap of frustratie te kunnen delen. Tot week 37 van je zwangerschap ben ik te bereiken tijdens kantooruren. Voor noodgevallen mag je me altijd bellen. Vanaf week 37 kan je mij dag en nacht bereiken. Ik zorg dat ik binnen 1 uur tot 1,5 uur bij je aanwezig kan zijn om je bevalling te ondersteunen. Ook heb ik altijd een back-up die mij zal vervangen in een noodsituatie. Als je wilt ontmoet je mijn back-up doula ook een keer voor de bevalling. Zij geeft je informatie over de kraamtijd.

Draagconsult

Het is mogelijk om al voor de bevalling een extra afspraak te maken voor een draagconsult. Tijdens dit bezoek leer ik jou (en je partner) hoe jullie je kindje veilig en handig in de doek en/of draagzak kunnen dragen. Ik heb een speciale draagpop om mee te oefenen zodat je allereerste pogingen niet te vermoeiend zijn voor je kleintje. Een draagconsult kan je zowel voor als na de bevalling boeken. Ik heb een cursus gevolgd bij Die Trageschule Nederland.

Massage en Rebozo

Indien gewenst kan je bij mij een los consult boeken voor een massage en/of ontspanning door middel van rebozo techniek. Ik geef hoofd-, schouder- en voetmassages. Met de rebozo (een Mexicaanse geweven sjaal) en verschillende houdingen help ik je buik- en bekkenbanden ontspannen. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap zijn deze afspraken populair. Als je moeilijk ontspant /  (in)slaapt kan ik je ook ondersteunen met een ontspanningssessie. Deze techniek wordt ook wel Yoga Nidra genoemd en we nemen de sessie op zodat je deze kan afspelen naar behoefte. Yoga Nidra is ook geschikt om te helpen bij het loslaten van angsten en zorgen. Via de methode van Spinning Babies kan ik je ook ondersteunen om je kindje een optimale positie voor de geboorte te laten vinden.

Ontmoeting met je zorgverlener

Ik ga meestal een keer mee naar een afspraak met je verloskundige/gynaecoloog, bij voorkeur de afspraak waarin jullie de geboortewensen doorspreken. Zo kunnen we elkaar leren kennen en ons voorbereiden op de samenwerking tijdens de geboorte.

Fotografie

Veel ouders zijn blij met foto’s/filmpjes van de bevalling en ik ben deze wens op natuurlijke wijze gaan vervullen. Ik ben doula en geen professionele fotograaf, dus ik ben er allereerst om jou/jullie te steunen. Als de gelegenheid het toelaat dan maak ik met liefde foto’s van jullie bijzondere reis. Deze krijg je dan na de bevalling digitaal toegestuurd.

Doula bij de Geboorte

Tijdens de eerste tekenen van je baring kan ik al bij je langskomen voor een massage of gesprek. Zeker bij een eerste kindje kan de ontsluitingsfase best een tijd duren. Als doula zorg ik ervoor dat jij (en je partner) in een goede flow komen. Zo kan het liefdeshormoon oxytocine optimaal stromen en dat bevordert je bevalling. Soms ga ik dan weer naar huis maar indien gewenst blijf ik zolang bij je als je wilt. In de actieve fase van je baring ben ik altijd continu aanwezig. Ik kan naar wens actief ondersteunen of houd me juist lekker op de achtergrond als jullie het samen fijn hebben. Uit onderzoek blijkt dat de continue aanwezigheid van een doula zorgt voor het makkelijker verlopen van je baring. De daadwerkelijke geboorte van je kindje is een prachtig moment. Je bent opgelucht, overweldigd, overspoeld door liefde en blijdschap, emotioneel en gelukkig. Het is belangrijk om nu in alle rust te genieten en knuffelen en het wonder te aanschouwen. Dat helpt ook bij de geboorte van de placenta. Mocht je willen dat ik je placenta voor je verwerk of er met kleurstof een prachtige afdruk van maak dan neem ik deze mee naar huis. Ik blijf sowieso nog even bij jullie totdat jullie thuis of in het ziekenhuis tot rust komen.

Voorbereiding op de kraamtijd

De kraamtijd is wat mij betreft een cruciaal onderdeel van het geboorteproces. Dit is niet alleen de tijd om enorm te genieten van je kindje maar ook een fase die moeilijke momenten kent. Van te voren nadenken over je wensen en prioriteiten tijdens de kraamtijd maakt hierin een groot verschil. Ik kan je informatie geven over de opties rondom kraamzorg en het organiseren van ondersteuning na die tijd. Ik ben coordinator van het Postnatal Support Network Leiden e.o. en heb ook een opleiding gedaan voor postnatale doulazorg. Als postnataal doula kan ik voor je koken, je masseren en je buik inbinden en zorgen voor je kindje(s) als je zelf even rust nodig hebt.

Afsluitende ontmoeting

Na de geboorte zien we elkaar nog een keer ter afsluiting. We praten na over de bevalling, kijken hoe het nu gaat en wat je eventueel nodig hebt ter ondersteuning. Tot slot geef ik je naar wens een buikmassage met ‘belly bind’ of een ontspannende voetmassage. Het is ook mogelijk om nog een extra afspraak te maken voor een draagconsult. Tijdens dit bezoek leer ik jou (en je partner) hoe jullie je kindje veilig en handig in de doek en/of draagzak kunnen dragen. Ik heb een speciale draagpop om mee te oefenen zodat je allereerste pogingen niet te vermoeiend zijn voor je kleintje. Een draagconsult kan je ook al voor de bevalling boeken.

Doula Pakket Compleet

Vanaf elke moment van je zwangerschap ben je welkom voor:

 • Gratis kennismaking
 • Deelname aan mijn zwangerschapsyoga lessen met 50% korting
 • Drie afspraken met inhoud naar keuze (1,5 uur per keer)
 • Mogelijkheid tot gezamenlijk gesprek met je zorgverlener
 • Altijd bereikbaar voor jou per email, telefoon, whatsapp
 • Vanaf week 37 tot de geboorte sta ik 24/7 tot je beschikking
 • Begeleiding en ondersteuning gedurende de gehele bevalling
 • Mogelijkheid tot fotografie tijdens je bevalling
 • Afsluitend bezoek (ongeveer 1,5 uur)
 • Aanvullende consulten/behandelingen zijn mogelijk met een korting van 10% op mijn reguliere uurtarief

Prijs: €950,00 incl. BTW / excl. reiskosten

Extra afspraken zijn altijd mogelijk, prijs in overleg.

Vrijblijvende intake

Sociaal Pakket

Leef jij van een klein inkomen? Ook dan sta ik voor je klaar. Ik vraag wel een openhartige weergave van je situatie om je mijn sterk gereduceerde tarieven te kunnen geven.

Vanaf elke moment van je zwangerschap ben je welkom voor:

 • Gratis kennismaking
 • Gratis deelname aan mijn zwangerschapsyoga lessen
 • Drie afspraken met inhoud naar keuze (1,5 uur per keer)
 • Kennismaking met je zorgverlener
 • Altijd bereikbaar voor jou!
 • Vanaf week 37 tot de geboorte sta ik 24/7 tot je beschikking
 • Begeleiding en ondersteuning gedurende de gehele bevalling
 • Mogelijkheid tot fotografie tijdens je bevalling
 • Afsluitende bezoek (ongeveer 1,5 uur)
 • Aanvullende consulten/behandelingen zijn mogelijk met een korting van 10% op mijn reguliere uurtarief

Prijs: naar draagkracht, betalingsregeling mogelijk

Kennismaking

Single Pakket

Ben je single en krijg je een kindje? Dan zijn je behoeftes vaak nét iets anders.

Vanaf elke moment van je zwangerschap ben je welkom voor:

 • Gratis kennismaking
 • Deelname aan mijn zwangerschapsyoga lessen met 50% korting
 • Drie afspraken met inhoud naar keuze (1,5 uur per keer)
 • Kennismaking met je zorgverlener (indien gewenst ga ik vaker met je mee)
 • Ondersteuning bij planning van de kraamtijd en organiseren van ondersteuning
 • Altijd bereikbaar voor jou.
 • Vanaf week 37 tot de geboorte sta ik 24/7 tot je beschikking
 • Begeleiding en ondersteuning gedurende de gehele bevalling
 • Mogelijkheid tot fotografie tijdens je bevalling
 • Post-partum doula hulp (in overleg)
 • Afsluitend bezoek (ongeveer 1,5 uur)
 • Aanvullende consulten/behandelingen zijn mogelijk met een korting van 10% op mijn reguliere uurtarief

Prijs: we kijken samen naar je behoeftes om de juiste begeleiding samen te stellen

Vrijblijvende intake

Doula pakket LIGHT!

Wil je meer begeleiding tijdens je zwangerschap? Je goed voorbereiden op de bevalling? Ben je van plan yogalessen te gaan volgen? En heb je geen behoefte aan mijn begeleiding tijdens je bevalling? Dan is dit pakket interessant voor jou:

 • Gratis kennismaking
 • Gratis deelname aan mijn zwangerschapsyoga lessen t.w.v. 12 euro per les
 • Drie afspraken met inhoud naar keuze (1,5 uur per keer)
 • Altijd bereikbaar voor jou!
 • Afsluitend bezoek na je bevalling (ongeveer 1,5 uur)
 • Aanvullende consulten/behandelingen zijn mogelijk met een korting van 10% op mijn reguliere uurtarief van 55 euro

Prijs: €560,00 incl. BTW / excl. reiskosten

Vrijblijvende Intake

Consulten

Consulten zijn voor iedereen beschikbaar. Heb je al een doula begeleidingspakket bij mij afgesloten of volg je mijn yogalessen? Dan kan je 10% korting krijgen op de tarieven voor consulten.

 • Partnerles geboorte voorbereiding, ondersteuning en pijnbestrijding
 • Soepel bevallen met: Spinning Babies / dans / hypnobirthing
 • Overtijd consult (drukpunten en moxa behandeling)
 • Stuitligging consult (drukpunten, moxa en rebozo)
 • Voetmassage en voetwassing tijdens zwangerschap
 • Postnatale massage (hoofd en voeten)
 • Bengkung ‘belly bind’ na de bevalling
 • Postnatale doula zorg voor jou en je gezin
 • Draagconsult met doek/drager
 • Rebozo sluitingsceremonie na de bevalling
 • Kruiden stoombad na de bevalling
 • Placenta consult (wat kan je er mee en wat past bij jou)
 • ‘Do it yourself’ placenta instructie (leer zelf je placenta te gebruiken/bewerken)
 • Lotusgeboorte consult (hoe voer je een lotusgeboorte uit, wat heb je nodig, etc.)
 • Combinatie van bovengenoemde onderwerpen op verzoek

55 euro per uur incl. btw (excl. reiskosten)

90 euro per 2 uur incl. btw (excl. reiskosten)

Vraag consult aan